۱۳۸۹ مرداد ۱۵, جمعه

Den som inte lärt sig historien är dömd att upprepa den

Den som inte lärt sig historien är dömd att upprepa den
Nu händer det igen. Bomber faller och raketer avfyras från amerikanska och brittiska flygplan, efter de sedvanliga uttalandena från högre ort om att civila mål inte skall träffas, att endast militära anläggningar kommer att angripas, med kirurgisk precision.
Men civila mål träffas ändå, precis som i Irak, Jugoslavien, Panama, Grenada och andra nationer som har blivit föremål för terrorbombning från USA. Man erkänner till och med att Afghanistans civila infrastruktur bombas, vilket är en krigsförbrytelse enligt Genevkonventionen och Nürnberg-principerna. Och en gigantisk flyktingskatastrof är nu på gång.
Under de närmaste dagarna kommer vi ännu en gång att höra försäkringar om att det inte finns några civila dödsoffer. Efter ytterligare några dagar kommer vi att höra att visst finns det, men inte många, och att vissa negativa sidoeffekter inte kan undvikas. Till sist kommer vi att höra att de civila bara har sig själva att skylla, Precis som i Irak, Jugoslavien, Panama, Grenada och andra nationer.
Svepskälen för att bomba Afghanistan är att talibanerna inte har lytt ordern från Washington och London att utelämna bin-Ladin. I verkligheten är den grundläggande orsaken för attacken USA:s önskan att etablera en stark militär närvaro i Afghanistan, för att vidare destabilisera och eventuellt angripa Uzbekistan, Tadjikistan och andra små stater på Rysslands södra gräns.
Utifrån Washingtons syn har talibanerna inte längre något nyttovärde, nu har chansen kommit för USA att flytta in.
Talibanerna kommer sannolikt att ta plats bland en rad andra tidigare klienter som måste kastas åt sidan, som bl a Diem i Vietnam, Noriega i Panama och Sadam Hussein i Irak.
Tony Blairs syn på talibanerna är kanske lite annorlunda, förmodligen därför att han inte har fattat hur vidriga de egentligen är. Ty förra veckan sa han på TV att talibanerna antingen måste utelämna bin-Ladin eller lämna makten. Vilket innebar i klarspråk att om Talibanerna skulle utelämna bin-Ladin hade Blair ingenting emot att de skulle fortsatta att styra Afghanistan.
Men tidigare har USA sett talibanerna - och bin-Ladin - som högst önskvärda s.k. partners. Idag i DN (8.10.01) recenserar Peter Löfgren en bok som heter “Talibanerna”, skriven av Ahmed Rashid. Boken ges ut på svenska av Svenska Afghanistankommittén och beskriver hur USA skapade en mycket stark islamisk fundamentalistisk krigsmakt i Afghanistan, som inkluderar talibanerna. Denna krigsmakt har plundrat, mördat, våldtagit och förslavat merparten av den afghanska befolkningen.
rekrytering av mer än 30 000 fundamentalister från andra länder, inklusive Egypten och Saudi Arabien. Men de större medierna i Sverige berättade ingenting om detta - då.
I stället fick svenska folket veta att de som kämpade mot den dåvarande Kabul-regeringen var “frihetshjältar” som var drivna av patriotism och hade reagerat mot Sovjetunionens inmarsch i Afghanistan. Ingenting sades då om verkligheten, alltså att en progressiv regering i Kabul som försökte befria landet från en feodal struktur som dominerades av storgodsägare och präster. Och som innebar då som nu slaveri för den hälften av befolkningen som har oturen att bli födda som flickor.
Det var USA:s fruktan för den afghanska regeringens strävan att dra fram landet ur feodalism och religiöst förtryck som låg bakom kriget. Ty befrielse skulle kanske ha blivit en framgång för socialismens krafter.
Det afghanska folket har verkligen mycket att tacka Washington för, Först talibanerna, och nu bomber. Det fanns flera sanningar som borde ha slagits upp stort i den offentliga debatten. Zbigniew Brzezinski var 1976-80 säkerhetsrådgivare till USA:s president Jimmy Carter. I en intervju i den franska tidningen Le Nouvel Observateur i januari 1998 erkände Brzezinski att CIA började finansiera och beväpna fundamentalisterna i Afghanistan innan - inte efter - Sovjetunionens inmarsch. Vitsen var att provocera Sovjetunionen, berättade Brzezinski med stolthet.
Nu kan hela världen betraktar resultatet av USA:s och Storbritanniens samarbete med vissa av världens mest brutala och reaktionära krafter. Resultatet kommer att bli värre när den nuvarande bombningen tar slut. Och ännu värre om gangster som kallas för Norra Alliansen får bilda en regering tillsammans med ett f d kung, med hjälp av USA och Storbritannien.
Men en positiv sak kunde kanske kommer fram ur allt detta fruktansvärda och onödiga lidande. Kanske skulle svenska folket kunna granska den version av 1900-talets historia som det har anammat.
Lärarna på högstadiet och gymnasier skulle kunna jämför informationen i Ahmed Rashids bok med vad som står skrivit om Afghanistankriget i de svenska läroböckerna. Man kunde kanske börja ta reda på sanningen bakom åratal av lögner och hemlighetsmakeri.
Sedan kunde man gå vidare och granska mediernas beskrivning av andra krig, t ex i Jugoslavien, där USA också har finansierat islamska krigare, både fundamentalister från Iran och UCK-gangster från Kosovo och Albanien.
En intensivare granskning av de senaste 50-årens historia vore inte minst viktig därför att händelsen i New York den 11 september, och händelserna i Afghanistan idag mycket väl kan vara en försmak till ännu värre händelser som kommer att bevisa sanningen i ett välkänt citat: “Den som inte har lärt sig historien blir dömd att upprepa den”.
Tal vid protestmöte mot krig och terror den 8 okt 2001 i Stockholm

هیچ نظری موجود نیست: